login faq nieuws contact
+31 (0)317 756 412

Faculteitsmedewerkers Universiteit Twente trappen in phishingtest studenten


Voor onderzoek hebben studenten van de faculteit Elektrotechniek en Industrieel Ontwerpen van de UT (Universiteit Twente) medewerkers onderworpen aan phisingsmails.
De phisingmails hadden als inhoud dat er problemen met het UT-computersysteem waren. Veel medewerkers zijn er ingetrapt.
Het onderzoek naar cybercrime vond plaats in opdracht van de vakgroep IEBIS.

De faculteitsmedewerkers werden verzocht om in te loggen op een website met hun medewerkersnummer en wachtwoord.
De opbouw van de phishingmails waren verschillend: van gepersonaliseerde mail tot een algemene aanhef. Bij de gepersonaliseerde mail bezocht 38% van de medewerkers de website en vulde maar liefst 29% de gebruikersnaam en wachtwoord in. Van de algemene phishingmail ging 32% naar de website en logde er 19% in.

Uit dit onderzoek kan je opmaken dat intelligentie niets te maken heeft met het geloven van phishingmail, aldus Marianne Junger.
Tegenover UT Nieuws Magazine geeft Marianne aan dat het openen van phishingmail meer ligt in de goedgelovigheid van mensen: Mensen gaan ervan uit in hun contact met anderen dat diegene de waarheid spreekt. Dat heeft te maken met de truth bias, oftewel de waarheidsvertekening op het moment dat je iets hoort”.

Ter gerustelling voor de medewerkers: De ethische commissie van de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences heeft het onderzoek goedgekeurd en er zijn uiteraard geen persoonlijke gegevens van de medewerkers opgeslagen of ingekeken.

Tevens hebben de medewerkers een zogeheten debriefing ontvangen en zijn ze gewezen op de website Fraudehelpdesk.nl

 

 

 

 

 - 

Ontdek Maq2 spamfilter gratis & vrijblijvend

binnen 5 minuten geregeld  -  volledige functionaliteit  -  eenvoudig in gebruik
Probeer 30 dagen GRATIS