login faq nieuws contact
+31 (0)317 756 412

Hoe komen virussen op je computer?


computer virussenVeel mensen en bedrijven zien nog steeds de noodzaak niet in om hun computer te beschermen tegen virussen. Dit is uiteraard niet heel verstandig.
Computer virussen kunnen immers op meerdere manieren op je computer terechtkomen en (onherstelbare) schade aanrichten (via internet, usb-sticks, ouderwetse diskette’s, cd-roms, spam mail, modem, etc.). En om het maar niet te hebben over persoonlijke en of bedrijfsgegevens welke achterhaald kunnen worden.

Laten we nu eerst eens kijken naar wat een computervirus eigenlijk is.

Een computervirus is niets anders dan schadelijke software. Deze software (computerprogramma) nestelt zich in een bestand van bijvoorbeeld besturingssystemen (een besturingssysteem is een programma dat de hardware van je computer aanstuurt. Als je je computer opstart, wordt het besturingssysteem in het geheugen van de computer geladen en wordt de hardware aangestuurd. Het doel van een besturingssysteem is om programma’s op een makkelijke manier uit te voeren. Dit levert gebruikersgemak op).

Virussen komen het meest voor op het besturingssysteem van Microsoft Windows. Waarom minder vaak op andere besturingssystemen zoals Mac OS X, GNU/Linux etc.?
Waarschijnlijk omdat Windows een populair besturingssysteem is en daardoor een grotere doelgroep is voor virusmakers (hackers) is. En doordat Microsoft ontzettend gebruiksvriendelijk is, (zelfs de grootste computer nitwit kan er nog mee uit te voeten) is de veiligheid niet goed te waarborgen.

Waarom worden computer virussen verspreid?

Het antwoord hierop is: geld. Ook in de wereld van Hackers draait het om geld.
Virussen worden gemaakt en verspreid om geld mee te verdienen. Zoals eerder gezegd probeert een virus belangrijke info van je computer te stelen en vervolgens wordt deze info doorverkocht aan criminelen. Of via een virus wordt er reclame op je computer geïnstalleerd en krijg je te pas en te onpas te maken met heel vervelende pop-ups. Ook op deze manier verdienen hackers hun geld.

Dan is er ook nog de groep hackers die virussen verspreiden omdat ze het vooral voor de kick doen. Deze virussen zijn doorgaans niet schadelijk, maar wel zeer vervelend.
Overigens is het maken en verspreiden van virussen een misdrijf volgens het Wetboek van Strafrecht. En daarin wordt geen onderscheid gemaakt voor hackers die voor de kick of zelf gewin virussen maken en verspreiden.

Waarom is een virus schadelijk?

Een virus is schadelijk omdat het schijfruimte in beslag neemt. Je kan een virus zien als een stukje code dat zich in je computer vermenigvuldigd. Door dit vermenigvuldigen neemt het virus dus schijfruimte en geheugen in beslag. Maar nog veel schadelijker is een virus waarin een stukje code zit waardoor er schade aan je computer wordt aangericht en/ of gegevens worden gewist of verspreidt. De computer kan dus geheel onklaar worden gemaakt door een virus.

Hoe komt een virus op je computer?

Virussen zitten verstopt in bijvoorbeeld een e-mail (eigenlijk een spam mail) of usb stick. Open je besmette bestanden, dan activeert het virus zich, om zich vervolgens (ongemerkt) te installeren op je computer en schade aan te richten. Maar virussen kunnen zich ook ‘verstoppen’ in netwerkverbindingen zoals MSN.

Hoe voorkom je dat je computer besmet raakt?

Uiteraard heel goed opletten met (spam) mail die je opent. En niet zomaar een usb stick openen.

Ter voorkoming van besmetting van je computer met een virus, kan je je aan een aantal regels houden:

  • Open geen spam mail en zeker geen bijlagen waarvan je de afzender niet kent.
  • Probeer het ontvangen van junkmail te beperken door deze gelijk in je prullenbak te laten verdwijnen.
  • Installeer geen bestanden op je computer zodat je een website kunt bezoeken.
  • Beantwoord geen mail met verzoeken om bankgegevens (tegenwoordig zijn deze mails bijna niet meer te onderscheiden van echte e-mails).
  • Maak gebruik van een gedegen spamfilter.

De laatste is uiteraard de beste manier om je pc te beschermen tegen virussen.

Maq2 spamfilter biedt een duurzame en simpele oplossing in de bestrijding tegen virussen & spam.
Maq2 filtert alle in- en uitgaande e-mail binnen een domein op spam-, phishing en virusberichten, inclusief 14 dagen fallback voor vanaf € 9,- per maand excl. btw.

 

 - 

Ontdek Maq2 spamfilter gratis & vrijblijvend

binnen 5 minuten geregeld  -  volledige functionaliteit  -  eenvoudig in gebruik
Probeer 30 dagen GRATIS