login faq nieuws contact
+31 (0)317 756 412

Spam en e-mail veroorzaken opwarming van de aarde


vervuilingEen titel die heel wat verbazing zal oproepen.

Hoe hebben spam en e-mail in vredesnaam invloed op de opwarming van de aarde?
Wij leggen het graag even uit!

Een mailtje versturen is zo gebeurd. Er komt geen postbode en geen postduif meer aan te pas.
Ook spam wordt met 1 druk op de enter of send knop verzonden.
Geen vrachtwagens vol met postzakken, geen machines die de post moeten sorteren, kortom er lijkt niemand last te hebben van het verzenden van email.

Maar niets is minder waar…

Inmiddels weten we allemaal dat een grote veroorzaker van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) het verbranden van fossiele energiebronnen is.
Deze energiebronnen zoals aardgas en aardolie komen door verbranding in onze lucht terecht en veroorzaken het broeikas effect.
Elke keer als we autorijden, of een fabriek via de schoorstenen bevuilde lucht uitstoot, dragen we dus bij aan de opwarming van de aarde.

Oke, de titel dekt de lading niet geheel, spam en email dragen bij aan de opwarming van de aarde, ze zijn niet de enige veroorzakers.
Net zoals het verbranden van fossiele energiebronnen niet de enige veroorzakers zijn. Maar we kunnen wel stellen dat elke activiteit waarbij gebruik van fossiele brandstof nodig is een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. En hieronder valt dus ook ons e-mail verkeer.

Voor het aanzetten van je computer, laptop, tablet of telefoon heb je natuurlijk stroom nodig. En die stroom kan dan in het gunstigste geval groen zijn, het blijft uitstoot veroorzaken.

Uitstoot E-mail en Spam

Futura Sciences heeft aan de hand van de fabricatie en het draaiende houden van smartphones, tablets, laptops en computers berekend wat de uitstoot van e-mail en spam is.
Hieronder een indrukwekkende uitkomst:

  • E-mail: het versturen van een e-mail geeft een uitstoot van 4 gram CO2. Dit lijkt niet zoveel, maar met het versturen van 65 e-mails heb je evenveel CO2 uitgestoten als dat je met de auto naar je oma gaat die 65 kilometer verderop woont!
  • E-mail met bijlage: verstuur je een e-mail met bijlage, dan werkt het net als bij de post: hoe zwaarder, hoe duurder…. Of in dit geval hoe zwaarder hoe meer uitstoot: tot wel 50 gram CO2.
  • Niet gelezen spam: heeft een uitstoot van 0,3 gram CO2. En zou je deze spam afdrukken/ printen, dan zou dit op jaarbasis gelijk staan aan het verbruik van 7,5 miljard liter benzine door 3 miljoen auto’s!
  • Surfen op internet: met een nieuwe computer kost het opzoeken van informatie op internet je een uitstoot van 0,1 gram CO2, bij een oud model veroorzaak je als gauw een uitstoot van 4,5 gram!

Vind je dit al een indrukwekkend lijstje?
Als we een rekensommetje op het gebruik van alle computers op de hele wereld loslaten, dan komen we op een uitkomst van jaarlijks een CO2 uitstoot van 407 megaton…..

Wij zijn er even stil van….

Wat kunnen we eraan doen?

Oke deze cijfers roepen op tot actie….
Maar hoe doe je dat nu?

  • Kijk met het versturen van e-mail kritisch naar alle ontvangers.
  • En met het versturen van bijlagen kan je ook keuzes maken.
  • Eindeloos surfen is eigenlijk ook niet nodig als je je favorietenlijst handig instelt.
  • Ruim je mailbox op! Niet¬†opgeruimde e-mail veroorzaakt ook CO2 uitstoot!
  • Neem een goed werkend spamfilter zoals het Maq2 Spamfilter.

Kortom verbeter het milieu, begin bij je inbox!

Bron: gezondheid.be

 - 

Ontdek Maq2 spamfilter gratis & vrijblijvend

binnen 5 minuten geregeld  -  volledige functionaliteit  -  eenvoudig in gebruik
Probeer 30 dagen GRATIS