login faq nieuws contact
+31 (0)317 756 412

Spam mail beter voorkomen dan genezen


spam mailSpam mail blijft de grootste kostenpost en ergernis van heel (werkend) Nederland, maar ook ver buiten onze landsgrenzen.
Zowel particulieren, als bedrijven ervaren spam als zeer hinderlijk, tijdrovend en spam mail vormt vaak een hoge kostenpost.

En omdat door nieuwe wet- en regelgeving bedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen over de onlineveiligheid van hun bedrijfs- en persoonsgegevens (zie ons eerdere bericht over online veiligheid), wijden we nogmaals een artikel aan het voorkomen van ongewenste mail, oftewel spam.

Wat is spam?

Spam is niets meer en niets minder dan een verzamelnaam voor ongewenste berichten en reclameboodschappen. Spam kan je tegenkomen op websites welke je bezoekt, maar kunnen ook ongevraagd en ongewenst in je mailbox terechtkomen.

Enkele voorbeelden van spam mail zijn:

 • het spammen ten behoeve van een commercieel doel; vaak bevat deze spam mail een verwijzing naar een website of product
 • het versturen van berichten zonder toestemming van de ontvanger
 • het plaatsen van berichten op een willekeurige website zonder toestemming van de eigenaar
 • het versturen van grote hoeveelheden spam mail naar soms wel tienduizend mensen per keer

De motivatie tot het versturen van spam is uiteraard om economische redenen. Het is een manier van geld verdienen tegen zeer lage kosten. Op wikipedia valt te lezen dat de kosten voor het versturen van 20 miljoen spamberichten de spammer ongeveer €150,- kost. Het is dus een rendabele manier van doelgroepen bereiken en tot verkoop van producten te komen.

Uiteraard heeft spam niet als enige functie het verkopen van producten. Spam heeft met name als doel om persoonlijke en vertrouwelijke informatie van uw website of computer te ontvreemden. Met alle gevolgen van dien.
Het zal je niet verbazen dat er dus een zeer lucratieve handel plaatsvindt in de verkoop van miljoenen (vaak illegaal verkregen) mailadressen van mensen en bedrijven.

Hoe voorkom je ongewenste spam mail?

spammailHet helemaal voorkomen van ongewenste spam mail is al een grote uitdaging voor bedrijven, laat staan voor particulieren.
Voor bedrijven is het verstandig om het personeel te instrueren in het afhandelen van de mail in de inbox en een aantal gedragsregels op te stellen bij het bezoeken van websites en het downloaden van informatie. Dit om te voorkomen dat er ongewenste mail en dus spam het bedrijf binnen kan komen.

Uit een oud onderzoek van de Universtiteit Twente, blijkt dat faculteitsmedewerkers massaal trapten in de phisingmail van studenten.
Helaas is dit geen op zichzelf staand incident met betrekking tot de goedgelovigheid van medewerkers/ personen ten aanzien van spam, ongeacht de hoogte van de intelligentie.

Tips ter voorkoming van spam mail

 • Plaats een spamfilter
  De meest voor de hand liggende tip is uiteraard het installeren van een goed werkend spamfilter. Je zal nog verbaasd zijn hoeveel bedrijven en particulieren geen spamfilter hebben geactiveerd.
  Denk bijvoorbeeld aan het Maq2 Spamfilter. Met dit spam filter voorkom je dat spam of een computer virus uberhaupt je server bereiken. Maq2 onderschept namelijk op haar eigen server alle spam mail,  phising en andere verdachte zaken voordat de mail doorgestuurd wordt naar de server van de eindontvanger. En is de server van de eindontvanger even niet bereikbaar?
  Maq2 heeft een gratis 14 dagen fallback op haar abonnement zitten.
  Het spam filter is 30 dagen gratis op proef te gebruiken.
  En ben je net als heel veel gebruikers van het Maq2 spamfilter zeer enthousiast over de werking van het Maq2 spamfilter?
  Dan kan je middels een affiliate programma/ nieuwe klanten bonus geld verdienen aan het promoten van dit spam filter.
 • Codeer mailadressen op je website
  Voorkom dat spambots grip op je mailadres kunnen krijgen via je website.
  Door het scannen van het web naar mailadressen zet je je digitale deur open voor spambots.
  Door het scannen van het web verzamelen ze vrij toegankelijke mailadressen en gebruiken ze deze adressen voor het versturen van spam mail.
  Om dit te voorkomen moet je je mailadres gecodeerd in de brontekst verstoppen. Dit doe je met behulp van codeerprogramma’s die te vinden zijn op het internet. Deze codeerprogramma’s zetten de HTML-code om in een code welke voor spambots niet te herkennen is.
 • Stel je Spamfilter of inbox in op spamonderwerpen 
  Wie een spamfilter zoals het Maq2 spamfilter heeft, ervaart het gemak van de zelflerende filters. Komt er onverhoopt een spam mail in je inbox, dan zet je deze mail op de blacklist en hiermee voorkom je dat meer van dezelfde mail je inbox bereikt.
  Ook kan je vaak in je mailbox regels aanmaken om mail met spamonderwerpen direct naar je prullenbak te verplaatsen. Het blokken van afzenders heeft weinig zin, omdat de afzender vaak verandert.
 • Meld je nooit af via links in spam mail
  Je krijgt een mailtje waarvan je weet dat het een ongewenste mail is. Handig, onderaan kan je je afmelden voor deze mail.
  Fout! Klik nooit op links in een mogelijke spam mail. De kans is groot dat je hiermee je mailadres hebt bevestigd.
  De spammers weten nu immers dat je een bestaand persoon bent, die bovendien zijn of haar mail leest.
  Hiermee maak je je mail adres van nog grotere waarde voor de spammers. Niet doen dus!
 • NOSPAM
  Discussiegroepen, mailinglisten; met zijn allen zijn we graag actief op het internet. Maar in ruil daarvoor willen we niet overvallen worden met spam.
  Een doeltreffende manier om bij het invullen van je mailadres voor dit soort toepassingen botnets geen kans te geven om je mailadres te bemachtigen, is door NOSPAM aan je mailadres toe te voegen. Doe dit wel in hoofdletters. Software van spamfilters wordt op deze manier in de mailing genomen en iedere ‘levende’ gebruiker snapt wat je met NOSPAM bedoelt.
 • Maak gebruik van BCC
  Een mailberichtje naar de ouders van de klas, een mailbericht naar al je voetbalmaatjes. Als je een mail naar meerder personen tegelijk stuurt kan je maar beter gebruik maken van BCC. BCC staat voor Blind Carbon Copy en met deze functie weet alleen de afzender aan wie de mail verstuurd is. Hiermee voorkom je dat je onnodig alle mailadressen in je bezit met iedereen deelt.

Ondanks dat we met zijn allen veel tegen spam kunnen doen, vinden spammers steeds nieuwe manieren om achter onze gegevens te komen. Om geheel verlost te zijn van alle spam en gevaren op het internet zou je helemaal niet meer actief moeten zijn op het WorldWideWeb.
Maar dat is anno 2016 inmiddels voor vele onder ons ondenkbaar geworden.

We sluiten dit artikel met de meest waardevolle tip waarmee we begonnen zijn;

Schaf een goed werkend spamfilter aan zoals het Maq2 Spamfilter om spam mail te voorkomen in plaats van te genezen.

 - 

Ontdek Maq2 spamfilter gratis & vrijblijvend

binnen 5 minuten geregeld  -  volledige functionaliteit  -  eenvoudig in gebruik
Probeer 30 dagen GRATIS