login faq nieuws contact
+31 (0)85 002 15 02

Wat is een SPF-record en wat kan ik er mee?


Een SPF-record is een toevoeging aan je DNS-record van je domein, waarmee je aan kan geven welke servers voor jou domein e-mail mogen verzenden. Dit record wordt door veel spamfilters gebruikt om de verzendende server te verifiëren. Deze verificatie gaat als volgt. Een e-mail heeft namelijk een header waarin een soort log wordt bijgehouden van de geschiedenis van de betreffende e-mail. In deze header staat ook de oorsprong van de e-mail en dus ook de eerst verzendende partij. Door deze informatie kan een spamfilter checken of de eerst verzendende partij in het SPF-record staat en wanneer dit niet het geval is de e-mail als spam markeren en tegenhouden.

Het gebruik van SPF is zeker aan te raden en dit gaat vaak goed. Echter het kan ook erg fout gaan als vergeten wordt om bepaalde verzendende server toe te voegen of er niet juist gebruik gemaakt wordt van formulieren op websites.

Meerdere verzendende servers

De email mogelijkheid van je domein wordt op heel veel manieren gebruikt. Al deze “afzenders” moeten dan ook vermeldt worden als afzender in het SPF-record van je domein. Anders beland alle e-mail van deze afzender regelrecht in de spambox en dat kan niet de bedoeling zijn van je factuur of een helpdesk vraag. Aan de volgende afzenders moet bijvoorbeeld gedacht worden:

  • De SMTP server die e-mail verstuurd van de gebruikers.
  • De webservers die websites hosten voor het domein en e-mail versturen van formulieren of software.
  • Het administratie pakket dat PDF facturen verstuurd per e-mail.
  • Het spamfilter dat de uitgaande e-mail verzorgd.
  • Helpdesk software waarmee klant vragen beantwoord worden.
  • CRM pakketten waarmee berichten naar klanten worden gestuurd.
  • Nieuwsbrief pakketten als Mailchimp waarmee nieuwsbrieven verstuurd worden.

Bij het gebruik van een formulier op een website wil het ook nog wel eens voorkomen dat er een verkeerde afzender wordt gekozen bij de ontwikkeling van het formulier. We zien regelmatig dat als afzender het e-mail adres van de gene die het formulier invult i.p.v. het [email protected] e-mail adres.

 

Deel deze informatie:
 - 

Ontdek Maq2 spamfilter gratis & vrijblijvend

binnen 5 minuten geregeld  -  volledige functionaliteit  -  eenvoudig in gebruik
Probeer 30 dagen GRATIS